Splošno o Schüsslerjevih soleh

Schüsslerjeve soli so učinkovita in varna pomoč v obvladovanju in v preventivi akutnih in kroničnih težav v vseh življenjskih obdobjih. Predstavljajo zelo priljubljeno komplementarno podporo zdravju v Evropi in drugod po svetu. Uporabljajo se samostojno ali pa dopolnjujejo druge terapevtske pristope npr. klasično zdravljenje z alopatskimi zdravili.

Schüsslerjeve soli podjetja Adler Pharma odlikuje vrhunska kvaliteta in hitro raztapljanje v ustni sluznici.

 

Kaj so Schüsslerjeve soli?

Schüsslerjeve soli so homeopatsko potencirani telesu lastni, endogeni minerali, ki imajo status zdravila. Poimenovane so po nemškemu zdravniku in homeopatu Dr. Schüsslerju (1821-1898), znanemu kot utemeljitelju ti. “biokemije po Dr. Schüsslerju.”

Minerali se v telesu nahajajo ekstracelularno kot gradniki (npr. kosti, zob…) in intracelularno kot funkcijska oz. regulacijska sredstava, ki so pomembno vključena v celične metabolne procese. Vsaka mineralna (celična) sol ima v telesu specifično vlogo; npr. za obnovo, za čiščenje…

Sodoben, hiter način življenja, različne fizične težave, psihične obremenitve, stres in povečani telesni napori zaradi športnih aktivnosti, pogosto povečujejo porabo pomembnih mineralnih soli, ki so ključne za naše telesne procese in funkcije.

Če iz kakršnega koli razloga pride do znižanja nivojev mineralnih soli znotraj celice in v izvenceličnem prostoru, to vodi v neravnovesje, ki se sprva kaže z manjšimi težavami, dolgoročno pa to lahko vodi v bolezen.

Pomanjkanje intracelularnih mineralov se odraža tudi na obrazu, zato lahko potrebo po določeni soli prepoznamo s ti. obrazno diagnostiko.

Schüsslerjeve soli so homeopatsko razredčeni (D6 oz. D12) endogeni minerali, ki delujejo tako, da pokrijejo deficit intracelularnih depojev mineralov in s tem doprinesejo k normalizaciji fizioloških funkcij. Ob zaužitju se te soli absorbirajo preko ustne sluznice. Homeopatsko potenciranje Schüsslerjevih soli je pomembno zato, da soli lahko vstopijo v celico in se tam vključijo v metabolne procese.

Dr-Wilhelm-Heinrich-Schuessler

Ustanovitelj metode »Biokemija po Dr. Schüsslerju«

Za ustanovitelja metode zdravljenja, znane kot “Biokemija po dr. Schüsslerju ” velja nemški zdravnik homeopat Dr. Wilhelm Heinrich Schüßler (1821 do 1898).

Na podlagi vedenja celičnega patologa Rudolfa Virchowa, da je “bolezen telesa enaka bolezni celice” in Jacoba Moleschotta, ki je zavzel stališče, da “bolezen celice nastane zaradi izgube anorganskih soli (mineralov)”  izhaja zaključek dr. Schüsslerja: “Z nadomeščanjem izgube mineralov je treba doseči zdravje celice in s tem telesa. Da bi preprečili poškodbe in naredili minerale sprejemljive za vnos v celice, jih je treba homeopatsko razredčiti oz. potencirati.”

Dr. Schüßler je kot zdravnik homeopat vedel, da lahko minerali z velikimi odmerki bremenijo organizem. Zato je Schüßlerjevo poznavanje principa homeopatije  bistveno; redčenje oz. potenciranje mineralom omogoča, da se skozi ustno sluznico absorbirajo neposredno v tkivo, kri in v celično notranjost.

Osnovne in dopolnilne Schüsslerjeve soli

Dr. Schüssler je tekom svojih raziskav s takratnimi analitičnimi zmožnostmi prišel do spoznanja, da telo za opravljanje bistvenih funkcij potrebuje 12 mineralnih spojin, ki jih danes poznamo kot »Osnovne Schüsslerjeve soli«. Oštevilčene so kot Schüsslerjeve soli št. 1 do št. 12.

Po njegovi smrti so raziskave pokazale, da v metabolnih procesih sodelujejo še dodatni minerali, zato danes poznamo še ti. »Dopolnilne Schüsslerjeve soli«.

V biokemiji po Dr. Schüsslerju poznamo:

  • 12 osnovnih Schüsslerjevih soli (št. 1-12), ki so pogoj za delovanje vseh bistvenih funkcij v telesu in
  • 21 dopolnilnih Schüsslerjevih soli (št. 13-33), ki dopolnjujejo oz. optimizirajo delovanje osnovnih soli in so ravno tako esencialne za telo.

 

schussler-stock-13
Stock-schussler

Kaj niso Schüsslerjeve soli

Schüsslerjeve soli niso prehranska dopolnila, saj niso nadomestilo za vnos mineralov s hrano.

S Schüsslerjevimi solmi se z možnostjo prehoda mineralov v celico (te možnosti prehranska dopolnila nimajo) vzpostavlja uravnovešen gradient med znotraj celično in zunaj celično koncentracijo minerala, kar je pogoj za zdravo celično okolje. Schüsslerjeve soli so lahko učinkovit spremljevalec pri vnosu bolj koncentriranih mineralnih snovi v obliki prehranskih dopolnil v telo, nikakor pa jih prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti.

homeopatija-stock

Podobnosti in razlike med homeopatijo in principom biokemije po Dr. Schüsslerju

Schüsslerjeve soli so homeopatska zdravila bolj v smislu izdelave in ne toliko v smislu delovanja. Ob vnosu Schüsslerjevih soli gre za korekcijo deficita na nivoju intraceličnih mineralov in za delovanje na nivoju fiziološko kemičnih procesov in manj za energetski stimulus, kot ga poznamo v homeopatiji.

Za razliko od homeopatskih zdravil, ki izvirajo iz rastlinskega, živalskega in mineralnega sveta, gre pri osnovnih Schüsslerjevih soleh za 12 telesu lastnih endogenih mineralov, ki omogočajo normalno delovanje celice.

Tudi diagnostika potrebe Schüsslerjevih soli ne sledi homeopatskemu principu podobnosti, ampak se znake deficita razbere iz obraza (obrazna diagnostika).

Posamezno homeopatsko zdravilo je na voljo v različnih potencah, Schüsslerjeve soli pa so na voljo le v eni potenci; D6 oz. D12 (za Schüsslerjeve soli št. 1,3 in 11). Čas jemanja Schüsslerjevih soli se razlikuje od časa jemanja homeopatskih zdravil.

Schüsslerjeve soli se v primerjavi s homeopatskimi zdravili lahko jemljejo daljši čas, tudi potem, ko simptomatika že izgine, zato, da se napolnijo izpraznjeni mineralni depoji, sicer se pri najmanjši obremenitvi ponovno pojavijo težave.

Razlika je tudi v farmacevtski obliki; Schüsslerjeve soli so na voljo v obliki laktoznih tablet, homeopatske monoremedije pa so na voljo v obliki laktoznih kroglic.

Homeopatska potenca Schüsslerjevih soli

Homeopatsko potenciranje Schüsslerjevih soli (trituracija z laktozo) je neobhodnega pomena, saj omogoča molekularni prehod soli v notranjost celice. Schüsslerjeve soli se nahajajo v ti. decimalni (D) homeopatski potenci.

Nevodotopne osnovne Schüsslerjeve soli št. 1 (Calcium fluoratum), št. 3 (Ferrum fosforicum) in št. 11 (Silicea) ter vse dopolnilne Schüsslerjeve soli se nahajajo v potenci D12, ostale Schüsslerjeve soli pa imajo potenco D6.

Schusslerjeve-soli-12
schussler-stock-16-crop

Številčenje Schüsslerjevih soli

Številčenje Schüsslerjevih soli v Evropi in Ameriki se razlikuje, imena soli pa so tako v Evropi kot v Ameriki identična. Ob svetovanju, izdaji in nakupu je zato potrebno biti pozoren na številčenje.

V Evropi oz. v nemško govorečih državah je Schüsslerjeva sol Calcium sulfuricum umeščena na konec osnovnih Schüsslerjevih soli in je znana kot Schüsslerjeva sol št. 12., v Ameriki oz. v angleško govorečih državah pa je znana kot št. 3. Posledično so identične soli z nemškega govornega področja v primerjavi z angleškim govornim področjem od Schüsslerjeve soli št. 3 naprej zamaknjene za eno številko. Številčenje dopolnilnih soli je tako v Evropi kot v Ameriki identično.

Schüsslerjeve soli podjetja Adler Pharma izhajajo iz Evrope oz. iz nemškega pogovornega področja, zato zanje velja Evropski sistem številčenja.

Pomembne kombinacije Schüsslerjevih soli

Zaradi načina oz. področja delovanja Schüsslerjevih soli je nekatere soli pri daljšem trajanju jemanja potrebno jemati skupaj:

  • Sol št. 6 Kalium sulfuricum je treba vzeti s soljo št.10 Natrium sulfuricum. Sol št. 6 je namreč neke vrste »metla, ki v celici opravlja vlogo čiščenja in celične toksine pospravi pred vrata celice«. Sol št. 10 je smetišnica, ki škodljive snovi »pospravi« in eliminira.
  • Sol št. 11 Silicea je treba vzeti s soljo št.9 Natrium phosphoricum. Sol št.11 sprosti v telesu vezane kisline, zato je potrebno »razkisanje« s soljo št. 9.
  •  Sol št. 12 Calcium sulfuricum je treba vzeti s soljo št.9 Natrium phosphoricum in s soljo št. 10 Natrium sulfuricum. Sol št. 12 sprosti kompaktirana tkiva, v katere so ujete kisline (razkisanje s soljo št. 9) in škodljive snovi (eliminacija s soljo št. 10)
schussler-stock-14
schussler-stock-2

Prepoznavanje potreb po Schüsslerjevih soleh

Potreba po Schüsslerjevih soleh se kaže:

  • v obliki fizičnih in/ali psihičnih težav
  • z željo po določeni vrsti hrane (npr: potreba po kečapu, slanini in prekajeni hrani – št. 2 Calcium phosphoricum, potreba po čokoladi z oreščki (lešniki) – št. 5 Kalium phosphoricum, potreba po temni čokoladi – št. 7 Magnesium phosphoricum, potreba po slani hrani – št. 8 Natrium chloratum, potreba po hrani bogati z ogljikovimi hidrati (testenine, kruh) – št. 9 Natrium phosphoricum, potreba po grenki hrani – št. 10 Natrium sulfuricum)
  • z znaki pomanjkanja na obrazu (analiza obraza oz. obrazna diagnostika)

Navadno je za izboljšanje težav potrebno jemati več različnih soli hkrati, odvisno od težave posameznika in od procesov, ki jih je potrebno sočasno podpreti. Pomemben je individualen pristop in strokoven nasvet!

Obrazna diagnostika

Analiza obraza je specifična diagnostična metoda biokemije po Dr. Schüsslerju, ki pomaga prepoznati in optimalno določiti potrebo posameznika po določeni celični mineralni soli. Obraz namreč jasno izraža človekovo stanje. Pri tovrstni diagnostiki se opazuje stanje kože obraza (barva, kožne strukture, gube), pa tudi znake na ušesih, očeh, nohtih, jeziku in stanje telesnih izločkov (vonj, konsistenca, barva). Barva bodisi kože ali izločkov je enostaven pokazatelj potrebe po določeni vrsti soli: prozorna – potreba po št. 8 Natrium chloratum, belkasta- potreba po št. 4 Kalium chloratum, sivkasta – potreba po št. 5 Kalium phosphoricum, rjavo rumena oz. oker – potreba po št. 6 Kalium sulfuricum, zelenkasta – potreba po št. 10 Natrium sulfuricum.

schussler-stock-6

Način jemanja Schüsslerjevih soli

V OBLIKI TABLET

Določeno število tablet izbrane oz. izbranih soli se našteje v vsebnik (stekleno ali plastično posodico) in premeša. Priporočeno število tablet se lahko zaužije tekom celega dne, ali pa se jih skladno z načinom življenja in obveznostmi razdeli v 2-3 odmerke dnevno. Tablete se raztaplja v ustih eno za drugo, hkrati pa lahko v ustih raztopimo do 3 tablete. Pri raztapljanju tablete v ustih se mineralne molekule ločijo od nosilca (laktoze) in se absorbirajo skozi ustno sluznico.

V OBLIKI RAZTOPINE

Tablete se lahko zaužije tudi v obliki raztopine;  v kozarec ali stekleničko napolnjen z vodo stresemo odmerjeno število tablet in premešamo, da se tablete raztopijo, ali pa pustimo da se mlečni sladkor posede in uživamo po požirkih. V bolj topli vodi se raztopi več laktoze.

TOPIKALNO

Schüsslerjeve soli lahko uporabljamo tudi zunanje npr. pri zunanji negi kože ali pri akutnih težavah in sicer kot samostojno pomoč ali pa kot dopolnilo peroralni terapiji. Za hitro, učinkovito in intenzivno zdravljenje ran ali bolečin v akutnih primerih (npr. poškodbe, opekline) je najprimerneje narediti kašo, priporočljivi so tudi obkladki ali kopel. Tablete izbrane soli zmešamo z (res) malo vode (pozor: vode je hitro preveč), tako da nastane gosta, elastična pasta oz. kaša. Le to nanesemo na kožo in pokrijemo s folijo za živila, da se ne izsuši prehitro. Po 10 do 15 minutah kašo odstranimo z mlačno vodo. Včasih je potrebno postopek nanosa kaše ponoviti večkrat zapored.

Prednosti varne uporabe Schüsslerjevih soli

Schüsslerjeve soli se lahko varno uporablja v vseh starostnih obdobjih, tudi pri dojenčkih, malčkih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih s pridruženimi boleznimi.

Nimajo neželenih učinkov, niti kontraindikacij.  Predoziranje ni mogoče.

schussler-stock-9
schussler-stock-12

Trajanje jemanja Schüsslerjevih soli

Trajanje jemanja Schüsslerjevih soli je odvisno od izpraznjenosti zalog celičnih mineralov in pomembno je, da zaloge napolnimo dolgoročno. Z jemanjem Schüsslerjevih soli je zato potrebno vztrajati še nekaj časa potem, ko obrazni znaki pomanjkanja oz. težave izginejo. Tedni, meseci, pa tudi leta so pomembna, da napolnimo zaloge telesa, ki je ves čas v stresu. Ljudje ki žive na hitrih obratih in v stalnem stresu, naj Schüsslerjeve soli jemlje na daljši rok, saj le tako zaloge mineralov ne bodo padle pod kritično vrednostjo.

Reakcije ob jemanju Schüsslerjevih soli

Včasih, predvsem na začetku jemanja Schüsslerjevih soli lahko pride do rekacij, ob katerih se nas lahko poloti negotovost. To niso neželeni učinki in ne gre za kontraindikacije; gre za reakcijo telesa, ki s pomočjo Schüsslerjevih soli ponovno dobi zagon in začne s postopnim odpravljanjem posamezniku lastnih obremenitev nastalih v preteklosti in z izločanjem deponiranih škodljivih snovi. Plast za plastjo se obremenitve zmanjšujejo, v primeru večjih težav pa je potrebno zmanjšati odmerek oz. poiskati pomoč strokovnjaka.

schussler-stock-8

Odmerjanje osnovnih Schüsslerjevih soli

Osnovno vodilo pri odmerjanju Schüsslerjevih soli je, da potreba določi odmerek, kar pomeni, da ne obstaja ti. »pravilno« ali »napačno« odmerjanje. Pomoč pri individualnem odmerjanju skladnem s potrebami posameznika nudijo za to uposobljeni strokovnjaki; svetovalci za Schüsslerjeve soli in farmacevti. Splošna priporočila za odmerjanje posameznih Schüsslerjevih soli v akutnih primerih oz. v kronični terapiji in preventivi pa so navedena v

nadaljevanju. Priporočeno število tablet se lahko zaužije tekom celega dne, ali pa se jih skladno z načinom življenja in obveznostmi razdeli v 2-3 odmerke  dnevno. Ob jemanju Schüsslerjevih soli ni potrebno upoštevati omejitev znanih za jemanje homeopatskih zdravil (kofein, kamilica, menta), soli pa ne uživamo skupaj s hrano (potreben je cca. 15 minutni razmak).

Akutna faza

StarostŠtevilo tablet na danKako jemati
Vse starostiIndividualno, toliko kolikor je potrebno za ublažitev težave1 tbl / 2-5 min

Kronična terapija

StarostŠtevilo tablet na danKako jemati
Dojenčki, malčki3 tablete/dan1 tbl raztopimo z nekaj kapljicami prekuhane vode
Otroci do 12 let6 tablet/danodmerjeno število tablet lahko razdelimo v 2 ali 3 odmerke na dan
Odrasli in otroci starejši od 12 let10 tablet/danodmerjeno število tablet lahko razdelimo v 2 ali 3 odmerke na dan

Preventiva

StarostŠtevilo tablet na danKako jemati
Otroci do 12 let3 tablete/danodmerjeno število tablet lahko razdelimo v 2 ali 3 odmerke na dan
Odrasli in otroci starejši od 12 let6 tablet/danodmerjeno število tablet lahko razdelimo v 2 ali 3 odmerke na dan

Število tablet je odmerjeno za posamezno sol. Če se jemlje več soli hkrati je potrebno vzeti priporočeno število tablet vsake soli.

pasica-kompleksi-schussler_2

Odmerjanje kompleksov Schüsslerjevih soli

Kompleksi Schüsslerjevih soli se skladno z navedbami, ki jih za posamezne sestavine opisuje klasična literatura biokemije po Dr. Schüsslerju* uporabljajo za lajšanje različnih stanj, ki jih pokrivajo slike vsebovanih učinkovin.

V kompleksih Schüsslerjevih soli je običajno združenih 6-7 osnovnih in dopolnilnih soli, ki se v svojem delovanju medsebojno dopolnjujejo.

Akutna faza

StarostŠtevilo tablet na danKako jemati
Vse starostiIndividualno, toliko kolikor je potrebno za ublažitev težave1 tbl / 2-5 min

Kronična terapija in preventiva

StarostŠtevilo tablet na danKako jemati
Otroci do 12 let10-15 tablet/danodmerjeno število tablet lahko razdelimo v 2 ali 3 odmerke na dan
Odrasli in otroci starejši od 12 let25-30 tablet/danodmerjeno število tablet lahko razdelimo v 2 ali 3 odmerke na dan

Priporočeno število zaužitih tablet kompleksa Schüsslerjevih soli je višje v primerjavi s priporočenim številom zaužitih tablet posamezne osnovne Schüsslerjeve soli, saj je vsebnost posameznih soli, združenih v kompleksu, nižja.